Praktijkcases eerdere editie

Case
Do 1 Dec
10:50 - 11:50
14:40 - 15:40

Rijkswaterstaat: Nooit meer reorganiseren!

Na een reorganisatie heeft Rijkswaterstaat een cultuurverandering ingezet op het gebied van loopbaanontwikkeling: van (gedwongen) mobiliteit naar duurzame inzetbaarheid van personeel. Van vangnet naar springplank.

Tijdens deze workshop schetst Martijn van der Rijt een beeld van het programma Loopbaaninspiratie bij Rijkswaterstaat. U krijgt hierbij inzicht in de obstakels binnen dit traject, de leerpunten en wat het Rijkswaterstaat heeft opgeleverd. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie over de toepasbaarheid binnen uw eigen organisatie.

Martijn van der Rijt

Na zijn studie Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg is Martijn via enkele omzwervingen bij Rijkswaterstaat terecht gekomen. Binnen Rijkswaterstaat heeft hij een diversiteit aan functies verricht binnen het HR werkveld. Altijd met een focus op vernieuwing en samenwerking.

Case
Do 1 Dec
10:50 - 11:50 [VOLGEBOEKT]
13:35 - 14:35

DSM Fit: blijvend investeren in duurzame inzetbaarheid

Veel bedrijven starten een project op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. Ook binnen DSM was Duurzame inzetbaarheid aanvankelijk een project. DSM realiseerde zich echter dat Duurzame inzetbaarheid een structurele investering en inbedding in beleid vergt.

Tijdens deze workshop gaat DSM in op de volgende vragen:

  • Hoe maakt u de investeringen in employability van medewerkers duurzaam?
  • Hoe integreert u het binnen de bestaande HR processen?

Kortom, wat zijn de ingrediënten van een succesvolle duurzame aanpak van duurzame inzetbaarheid?

Jeroen Kluytmans

Na zijn studie Chemische Technologie aan de universiteit van Eindhoven begon Jeroen 14 jaar geleden bij DSM. Via verschillende functies binnen R&D en Manufacturing ontdekte Jeroen zijn passie voor het omzetten van strategische vraagstukken naar zichtbaar ander gedrag van medewerkers en managers op de werkvloer. Deze passie leidde hem uiteindelijk naar de functie van Manager Employability binnen DSM Nederland.

Case
Do 1 Dec
10:50 - 11:50
14:40 - 15:40

AWVN: Aan het roer van je eigen loopbaan

Werkgeversvereniging AWVN ontwikkelde recent een vernieuwend, persoonlijk en interactief concept voor alle werkenden in Nederland. Dit instrument, Tiptrack, stimuleert de duurzame inzetbaarheid van werkenden.

Tiptrack bestaat uit een app en een online platform. Via Tiptrack kunnen gebruikers onder andere:

  • hun werkdag beoordelen;
  • direct persoonlijke tips krijgen;
  • plannen maken voor de toekomst.

Tijdens deze workshop worden de eerste ervaringen met dit systeem in de praktijk gepresenteerd. U kunt leren van de do’s en don’ts. En wellicht is dit instrument inzetbaar voor uw eigen DI-beleid?

Renske Rietbergen

Renske is directeur HR-innovatie & marketing van AWVN. Zij geeft leiding aan de ontwikkeling van nieuwe thema’s en producten op HR-terrein en is projectleider van Tiptrack. Hiervoor werkte ze bij AWVN achtereenvolgens als senior adviseur arbeidsvoorwaarden & arbeidsverhoudingen en als hoofd van een adviesteam. Daarvoor was ze werkzaam als hoofd HR bij de KLM Luchtvaartschool en streekvervoerbedrijf Westnederland. Rietbergen studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven.

Case
Do 1 Dec
13:35 - 14:35
14:40 - 15:40

Berenschot: practice what you preach!

Als adviseurs zitten wij dagelijks bij ándere bedrijven om hen verder te helpen met duurzame inzetbaarheid.

  • Maar hoe zit het eigenlijk bij Berenschot zelf?
  • Zijn de adviseurs bij Berenschot eigenlijk wel duurzaam inzetbaar?
  • En ervaren zij geluk op het werk?

Om hier antwoord op te krijgen zijn we gestart met een project duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. We nemen u graag mee in onze expertise, de aanpak binnen de eigen organisatie én wat het heeft opgeleverd.

Bart Hoex

Om de beste mensen uit de markt aan te trekken, en te behouden, wordt er door Berenschot continue gewerkt aan de aantrekkelijkheid als werkgever, en de dagelijkse ondersteuning van onze adviseurs. Bart Hoex, manager P&O ziet dat als het mooiste van zijn werk bij Berenschot. Iedereen persoonlijke aandacht geven en met alle middelen die ze als werkgever hebben zorgen voor een duurzame inzetbaarheid van adviseurs en het optimaliseren van hun werkgeluk.

Laura Keijzer

Hoe blijven uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gelukkig? En hoe blijven zij een goede bijdrage leveren aan uw organisatie? Hoe kunt u de ontwikkeling van uw medewerkers faciliteren en sturen en eigen verantwoordelijkheid stimuleren? Hoe blijven uw medewerkers ‘fit voor de toekomst’ in een omgeving die steeds sneller verandert? Kortom: hoe houd u uw medewerkers duurzaam inzetbaar? Dit zijn vragen die Laura dagelijks tegenkomt en samen met bedrijven bepaalt zij de juiste strategie, het beleid en de middelen die bedrijven het beste kunnen inzetten om de inzetbaarheid van hun medewerkers te verbeteren, nu én in de toekomst.

Case
Do 1 Dec
10:50 - 11:50
13:35 - 14:35

Vebego: De toekomst van werk

Bij Vebego werken zo’n 40.000 mensen. Zij steken dagelijks de handen uit de mouwen als schoonmaker, groenmedewerker, gastheer of thuiszorgmedewerker. Een van de grootste uitdagingen voor organisaties, ook voor Vebego, is de inrichting van de arbeidsorganisatie. Hoe gaat het werk er voor medewerkers in de toekomst uitzien? Hoe ga je om met technologische ontwikkelingen?

Tijdens deze workshop gaat Karolien Niederer in op vragen als: Hoe is het met ons aanpassingsvermogen op de werkvloer? En wat vraagt dat van het management? Welke strategische keuzes heeft u als organisatie en hoe werkt dat dan in praktijk? Deze onderwerpen zal zij behandelen aan de hand van ervaringen binnen de eigen organisatie.

Karolien Nederer

Karolien Niederer (Nijmegen, 1967) heeft een passie voor de innovatie van diensten. Bij familiebedrijf Vebego werkt zij sinds 2007 op het snijvlak van strategie en innovatie en is zij nauw betrokken bij projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Karolien heeft hiervoor onder andere bij de dienstverleners Fortis, PricewaterhouseCoopers en Twynstra the Bridge gewerkt.

Case
Do 1 Dec
13:35 - 14:35

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid bij woningcorporaties

Ook te maken met een terugloop in fte en kwalitatieve veranderingen in functies? Veel woningcorporaties lopen hier sinds een paar jaar tegenaan De mobiliteitsratio in de sector is laag. Daardoor komt ‘de juiste persoon op de juiste plaats’ onder druk te staan. Ook medewerkers ervaren druk: ze zijn op zoek naar nieuwe kansen.
Het landelijk fonds leren en ontwikkelen woningcorporaties (FLOW) ondersteunt zowel werknemers als werkgevers in de gewenste beweging. FLOW sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij regionale arbeidsmarkten. Via subsidies heeft FLOW corporaties verleid regionaal samen te gaan werken. Dat doen ze massaal: 60% van de medewerkers van corporaties maakt deel uit van een actieve regio. Actieve regio’s bieden kansen aan medewerkers door inspiratieplekken, projecten, vacatures en kandidaten uit te wisselen. Nieuwe schwung en nieuwe kansen dus. Als medewerker kun je in kleine stappen breder inzetbaar worden. Gewoon door te doen! Agnes geeft veel voorbeelden uit de praktijk van woningcorporaties o.a. de stage tiendaagse, talententreintjes en loopbaanevents voor medewerkers.

Agnes Zandvliet

Agnes Zandvliet werkt als programma manager a.i. voor het landelijke fonds voor woningcorporaties (FLOW). Ze trekt bij FLOW het programma mobiliteit, inzetbaarheid & het pré-mobiliteitsportal. Vanuit haar eigen bedrijf heeft ze ruime ervaring als programma- en projectmanager HR en organisatieontwikkeling.

Annemieke Bos

Annemieke Bos werkt nu 7 jaar als HR adviseur bij Dudok Wonen, een woningcorporatie in het Gooi. Zij houdt zich met name bezig met talentontwikkeling en mobiliteit. Vanuit haar rol als HR adviseur is ze gedreven om mensen met plezier te laten werken en te begeleiden naar passende functies en uitdagende ‘klussen’ in de organisatie. Werken vanuit je talent kost nu eenmaal minder energie en geeft meer plezier in je werk

Case
Do 1 Dec
14:40 - 15:40 [VOLGEBOEKT]

De kracht van FLOW

U kunt als mens veel meer dan u denkt! In deze interactieve workshop leert auteur en gepassioneerd bergbeklimmer Evert Heintz u ongekende vermogens te ontdekken en zo de flow en energie in uw eigen leven te verhogen. Toen Heintz in de zomer van 2002 tijdens het bergbeklimmen 15 meter diep viel in een gletsjerspleet, zweefde hij twee uur letterlijk tussen leven en dood. Eén misstap en hij had het niet na kunnen vertellen. In plaats van in paniek te raken, ondernam hij actie en kwam er op eigen kracht uit. Na deze bijna-doodervaring leerde hij anders te kijken naar zijn energie. De opgedane inzichten en ervaring werkte hij uit tot het vitaliteitsmodel De Piramide van Inzicht®.

Tijdens deze workshop daagt Heintz u uit het heft in eigen handen te nemen om zo de kwaliteit van uw leven en werk te verhogen. Met oefeningen en concrete handvatten om direct in praktijk te brengen, zowel thuis als op het werk.

Evert Heintz

Evert Heintz (1975) groeit op in een Rotterdams ondernemersgezin, waar hij al jong leerde ‘geen woorden, maar daden’. Hij studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek, de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde en deed een trainersopleiding van drie jaar. Vanuit zijn passie voor het bergklimmen, toerskiën en het leven richt hij zich sinds 2010 zeer succesvol als flowspecialist en inspirational speaker op het bedrijfsleven. Hij coacht en geeft trainingen en Masterclasses over o.a. persoonlijk leiderschap, teambuilding, stressmanagement en flow aan gerenommeerde organisaties en particulieren, zowel in Nederland als in de Alpen. Met regelmaat combineert hij trainingen met uitdagende activiteiten als klimmen en abseilen om deelnemers te laten ervaren dat ze veel meer kunnen dan dat ze vaak denken. Recent verscheen zijn boek 'Een leven lang FLOW'. www.insightadventure.nl.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.